標題: 《大時代》背後想講的數字!! [打印本頁]

作者: catjoke    時間: 2015-5-2 10:27 PM     標題: 《大時代》背後想講的數字!!

《大時代》重播又重播,其實我2010年才第一次看《大時代》,如無意外比這堨籉韝@人都遲看這一套經典電視劇。可是,你知道背後作者想表達的數字嗎?
我問了幾年,從沒有人能答我!可謂萬中無一。
123,你估是巴士號碼,用來約打架咁無聊嗎?
《大時代》堙A其實想告訴你股票市場埵釣漅M數字系統!!
一套是常見的 支持/阻力位 數字,如果你把握到 支持位 數字入市,到下個數字時食胡,可有可觀的利潤。
相反,另一套,我稱它為「地雷數字」,長時間任買唔嬲,摸親保證你摸頂損手收場。由於呢兩套數字系統經常出現,你肯做下功課就實搵到,尤其以牛熊證、窩輪幾乎天天出現!!
現在提點一下「地雷數字」:32、62、92,只要避免選擇這些數字入市,管它 0.32、0.092、6.2,還是92蚊!你都輸少好多錢了。
例子多不勝數,看看周線圖 #598、#3336、#900、#3993、#38、#1082。
避免在「地雷數字」入市,你一生都輸少好多錢了。
這塈A會明白,07年三萬二後海嘯,背後其實數字早就提醒你了。

當然,數字係死既,早幾年不論 工行、建行、交行,全部都被「地雷數字」壓到實。
早幾年理你 6.2 買工行、建行、還是交行,保證你坐艇,望望月線圖、周線圖便明白。
可是現在全部升穿晒了!就算你早幾年92蚊買大笨象,到今日都返唔到家鄉!

這就是為何電視劇中,第一次跟中「數字系統」去買,贏到風山水起;
第二次摸「地雷數字」,輸到要跳樓!!
其實作者真係講到好白,無奈咁多年來,我可以點點個鼻,睇得明白既無幾多人。
甚至一些教股票的師父,都話第一次聽。

支持搵支持/阻力位的「數字系統」,自己做下功課吧,始終搵錢要自己努力!
𤛈牛熊證觀察轉角位,在甚麼位會調頭止跌回升,或止升轉跌。
一星期內重複多的就會很清楚是甚麼數字。
當中以牛熊證最明顯,長時間任買唔嬲,轉頭就打靶,這就是「地雷數字」。
一閃即轉方向,就是「數字系統」的支持/阻力位。
作者: kenh_777    時間: 2015-5-8 06:58 AM

牛熊證觀察轉角位?
作者: catjoke    時間: 2015-5-8 03:35 PM

認識 62 地雷,都唔會係 62蚊 撈佢!!
你話係咪救佐你一命?
作者: catjoke    時間: 2015-5-11 07:09 PM

繼續講下隻 #1480
今日穿10蚊後,又去到另一個地雷數字 9.2
你估到會點啦!
作者: catjoke    時間: 2015-5-17 06:50 AM

雖然好多人都留意 #1137,但其實早前就中佐 地雷數字 62!
根本無運行。

係度特別講下買正股要留意的地方:

正股止蝕鐵規:8%不問價止蝕
要怨就怨你亂咁高追!
你唔改善你的入市技巧,
寧願papertrade都唔入場!

只買當頭升,升高過52周低位15%以上唔吼
從起步升起計,超過八日唔吼!
歷史裡快上快落,見避雷針唔吼!
咁你知道 #1137 根本唔吼。
快上慢落,跌幅從不過升段既一半,才會考慮。
唔好以為無咁既好股,港鐵#66、領匯#823、維媽奶#345,以致人人都識的QQ#700調整從不過升段一半

千幾隻入面,點解要山頂接貨望破頂?
吼垃圾先至有機會爆十倍
唔岩條件走入場,係你唔守規矩抵你輸。

就算岩曬條件入場,鐵規就鐵規,穿8%要斬!
作者: catjoke    時間: 2015-5-19 11:24 AM

今早又係 #1480 見地雷數字,應聲倒地!

作者: catjoke    時間: 2015-6-2 11:04 AM

正常情況下,RSI 30 抵買,RSI 70偏貴。
不過咁,凡事都有例外既,
QQ 係 06、07年, RSI 70才是入市位!
因為佢係唔係都上 RSI 90。
一隊強到離X譜的球隊,明明半場係 RSI 50,
但好似只打半邊場,百分之九十幾 時間都係唔過半場。
隨時見佢搶到個波就跟機啦!

其實未飛仙前既 #1480,一樣只打半場。
你能找到甚麼半新股又係只打半場呢?
買完坐定定得啦。
作者: catjoke    時間: 2015-6-3 01:30 PM

http://www.dixcuxx.com/viewthread.php?tid=3308&

搬埋格籬 即日仙炒期指技巧:

咁樣害死人呀!
反覆市,贏就贏粒糖,輸就輸間廠。
炒期要學炒單邊市,贏就贏間廠,輸就輸粒糖。

我寧願倒返轉囉保力加通道中間條20平均線做分水嶺!
高過佢渣,低過佢沽。
穿10平均線平倉,爆單邊 穿通道頂底就見勢色唔對才食胡。
有機會博到大單邊唔只食咁少!

你囉呢三日數據模擬下就知乜事。

===============================================

如果跟我呢個簡單入市/食胡法,早兩日單邊市超級豐收添。

相反,跟 #1逆市而為,最少嘔半支波幅出黎。
所以凡親免費的入市建議,嘗試用相反的角度看看會否有更好效果。
作者: catjoke    時間: 2015-6-3 01:32 PM

又一地雷例子,根本多到暈。
作者: coeywong88    時間: 2016-7-27 11:03 PM

《大時代》重播又重播,其實我2010年才第一次看《大時代》,如無意外比這堨籉韝@人都遲看這一套經典電視劇。可是,你知道背後作者想表達的數字嗎?
我問了幾年,從沒有人能答我!可謂萬中無一。
123,你估是巴士號 ...
catjoke 發表於 2015-5-2 10:27 PM
原來大時代既數字有咁既意思
作者: terryw3    時間: 2017-9-9 09:33 AM

即是在這三個數字前有一段位,
一見升到就即放?
還是見徘徊先放?
升過咗就可觀察另一個數位?

歡迎光臨 Dixcuxx.com 香港股票討論區 (http://dixcuxx.com/) Powered by Discuz! 7.0.0